<<

installation view

Duplicaat straat
Een video-installatie van vijf monitoren (tekst en beeld)
bij werk van vijf dichters
Granaatstraat / Ruth Verraes 2009

‘Mensen nemen niet veel ruimte in. Ze bestaan een tijd, dragen een naam, soms meerdere voor het onderscheid, verblijven korter of langer onder een dak tot ze de intentie hebben er te blijven. Daar komt de mens voor: om ergens de kans te krijgen altijd inwoner van te zijn. Op papier. Een naam neemt niet veel ruimte in.’

In Las Vegas staat een kopie van Venetië. Ik zag op YouTube een soort reclamefilmpje voor een stad. Maar gaat het ‘echte’ Venetië in Italië verloren, dan is de Amerikaanse duplicaat nauwelijks een troost. Niets wat uniek is laten we ongemoeid.

Stel dat men in Las Vegas een replica wil maken van de Granaatstraat. Er wordt een tekenaar met de taak belast een vertaalslag te maken van het aangeleverde materiaal. Dit is wat vijf monitoren in de Granaatstraat laten zien. Zo ontdek je, lopend door de Granaatstraat, hoe een web van feiten, aannames, toeval en fictie een geschiedenis creëren. Onder alle woorden schuilt het verlangen ergens inwoner te zijn. Van een huis in een straat waar je inwoner kan blijven.

(RV)

<<